Publikationen

Aktuell erschienen

Sarah Turner, Annuska Derks and Jean-François Rousseau (eds.): Fragrant Frontier: Global Spice Entanglements from the Sino-Vietnamese Uplands. Copenhagen, NIAS Press, 2022

CoverFragrantFrontier

Since its inception over two millennia ago, the spice trade has connected and transformed the environments, politics, cultures, and cuisines of vastly different societies around the world. The ‘magical’ qualities of spices mean they offer more than a mere food flavoring, often evoking memories of childhood events or specific festivals. Although spices are frequently found in our kitchen cupboards, how they get there has something of a mythical allure. In this ethnographically rich and insightful study, the authors embark on a journey of demystification that starts in the Sino-Vietnamese uplands with three spices – star anise, black cardamom, and cassia (cinnamon) – and ends on dining tables across the globe. Mehr

 

Annuska Derks, Andreas Isler, Willemijn de Jong, Heinz Käufeler (Hrsg.): Gewundene Wege einer undisziplinierten Disziplin. 50 Jahre Ethnologie in Zürich. Zürich: ISEK-Ethnologie 2021

Cover Gewundene Wege

Ein bunter Strauss von Beiträgen, gesammelt entlang der gewundenen Wege der Zürcher Ethnologie des vergangenen halben Jahrhunderts: Beobachtungen, Fakten, Anekdoten, Eindrücke und Erinnerungen einer grossen Zahl von Autorinnen und Autoren aus fünf Jahrzehnten voller Veränderungen, die das Ethnologische Seminar der Universität Zürich und später das ISEK-Ethnologie prägten. Mehr